مشاوره با نامحرم، خوب یا بد ؟؟!!!
پیوند: http://www.askdin.com/thread42839-2.html#post644284
سوال :
اگر خانمی برای مشاوره به آقایانی که بسیار در امر مشاوره توانا و متدین هستند اما نامحرمند مراجعه نماید، (با توجه به اینکه واقعا مشاوره این بزرگوارن راهگشا باشد) ، از نظر اخلاقی و تربیتی چگونه است؟
اگر خانمی به صورت حضوری به مشاوره مذهبی و نامحرم ،برای مشاوره مراجعه کند و از آنجایی که بعضا مشاوره ها ممکن است در چندین جلسه صورت بگیرد و مشاوره شونده مجبور است خیلی از مسائل خصوصی اش را بیان نماید (برای حل مشکل) آیا از نظر اخلاقی و تربیتی برای این خانم اشکالی ندارد؟
کلا در چه حیطه و تا چه حد یک خانم از نظر اخلاقی مجاز است از یک آقای متدین مذهبی و بزرگوار اما نامحرم مشاوره بگیرد و تا چه حد آن به تهذیب این خانم لطمه ای وارد نمیکند؟اگر مشاوره حضوری نباشد بلکه به صورت تلفنی باشد اما در جلسات متعدد باشد چطور؟اگر مشاوره کاملا غیر حضوری و از طریق ایمیل باشد و طرفین هم همدیگر را نشناسنداما مشاوره به دفعات زیاد باشد چگونه است ؟
اگر مشاور یک روحانی متدین،باتقوا و مطمئن و با علم اما نامحرم باشد آیا یک خانم میتواند او را به عنوان مشاور زندگی خود انتخاب کند و در موارد مختلفی که به مشکل برمیخورد به دفعات از این فرد بزرگوار به صورت کاملا غیر حضوری(ایمیل) مشورت بگیرد؟
پاسخ:
همانطور که مستحضر هستید در اسلام برای هر یک از اعمال و رفتارما ملاک ومعیارهای خاصی در نظر گرفته شده است وبر ما لازم است تمام اعمال و رفتار خود را متناسب با همان معیارها منطبق سازیم.
یکی از مهمترین امور در ارتباطات، بحث نیت عمل می باشدچرا که نیت انسان به عمل انسان هویت می دهد.بنابراین در ارتباط با نامحرم نیز باید نیت ارتباط ،نیت معقول و مشروعی باشد.بعضی مواقع افراد هدفشان فقط صحبت کردن و اصل ارتباط است و امور دیگر را بهانه ای برای رسیدن به این امر قرار می دهند که طبیعتا این امر مورد رضایت اسلام نیست.
اما در بعضی شرایط انسان ناچار به برقرای ارتباط با نامحرم می شود لازم است بدانیم که در آموزه های اسلام در رابطه با جزئی ترین نوع ارتباط هم دستور فقهی و اخلاقی وارد شده است تا انسان در برقراری ارتباطات لطمه نخورد.نگاه کردن، صحبت کردن، خنده ، ملاقات و خلوت کردن، هر کدام در اسلام حدودی دارد و مقرراتی که لازم است مورد توجه قرار گیرد.
گاهی برای حل مشکلات و گرفتن مشاوره می توانیم از مشورت کسانی که همجنس هستند بهره ببریم خوب در مرحله ی اول از نظر اخلاقی توصیه می شود که مشورت با همجنس صورت گیرد اما چنانچه شرایط برای این امر فراهم نشود یا مشاور قابلی با این شرایط وجود نداشته باشد مراجعه به نامحرم برای مشورت اشکالی ندارد (توجه کنید که گاهی بحث فقهی است و گاهی بحث اخلاقی. در بحث فقهی بارعایت حکم، شما نمره قبولی را می گیرید اما رعایت نکات اخلاقی فقط دریافت نمره قبولی نیست بلکه(به میزان رعایت) کسب بالاترین نمرات است.)
در ارتباط با نامحرم برای مشاوره مثل هر ارتباط دیگری باید نگاه ها کنترل شود چنانچه این ارتباط باعث ایجاد نگاه حرام یا مقدمات آن شودباید ترک شود.
در گفتگوها نیز باید دقت لازم را بخرج داد گاهی ما می توانیم مسئله ای را با بکار بردن واژه های مأخوذ به حیا بیان کنیم یا مطلبی را غیر مستقیم به مخاطب نامحرم بفهمانیم لازم نیست به جهت مشاوره، صریح و بی پرده در مورد همه ی امور صحبت کرد.گاهی حتی بیان کردن بعضی جزئیات در مشاوره لازم نیست پس توجه کنید که هم به حد کفایت و ضرورت صحبت کنید و هم در بکار بردن لفظ و محتوا حیا را در نظر بگیرید.
شوخی کردن با نامحرم، حریم میان آنها را کم رنگ می کند و احتمال وقوع گناه را تقویت می نماید،بنابراین در مشاوره گرفتن به این امر نیز توجه ویژه داشته باشید.
همچنین ضرورت دارد که لحن کلام خود را به گونه ای قرار دهید که از ایجاد هر گونه تحریک، تطمیع و وسوسه در مخاطب جلوگیری شود.
نحوه پوشش و آرایش در برابر جنس مخالف نیز عاملی مؤثر در کیفیت مطلوب یا نامطلوب رابطه محسوب می شود.
به طور کلی اسلام می گوید روابط زن و مرد در محدوده قانون و براساس ضرورت ، اشکال ندارد به شرطی که شخص بداند در اثر تداوم ارتباط به گناه نمی افتد.
در رابطه با تذکرات اخلاقی فرقی بین مشاوره های تلفنی و اینترنتی ویا حضوری نیست و رفتار وگفتار ماخوذ به حیا و رعایت شرایط ارتباط لازم است مد نظر گرفته شود.